10 saker att göra i Manchester för under 20 pund

The National Cycling Centre

The National Cycling Centre (nationalcyclingcentre.com) är hemmaplan för Storbritanniens enormt framgångsrika velodromcyklingslag, som har vunnit ett antal guldmedaljer under de senaste Olympiska Spelen. En provtur på velodromen kostar mellan 9 och 15 pund inklusive cykelhyra och är ett utmärkt sätt att pröva på inomhuscykling.

Om du föredrar frisk luft och lera när du är på två hjul, finns det en 12 km lång mountainbikebana genom Clayton Vale, som startar vid centret.

Manchesters fotbollsklubbar

Det är troligare att du får spela i Manchester United än att du skall hitta en matchbiljett för under 20 pund, men du kan ändå ha kontakt med de lokala klubbarna. En rundtur på Manchester City’s Etihad Stadium, exempelvis, kostar 15 pund. Ella kan du bara göra det som de flesta lokalinvånarna gör och se fotbollen på en pub. Apropå vilket…

Ale på en gammal pub

När den internationella turismen växte efter andra världskriget, blev Storbritannien litet nedvärderat för sin mat och dryck. Resor till Kontinenten avslöjade en värld av fina viner och haute cuisine, som helt enkelt inte hade någon tradition på de brittiska öarna. Kolsyrad utländsk lager tog till och med över marknaden från brittisk ale, som det mest eftertraktade ölet.

Tiderna förändras nu och Storbritannien återupptäcker sitt eget arv, av vilket äkta ale är en del. Det är vad Shakespeare drack när han skrev sina pjäser; det var dessutom renare än vattnet på den tiden.

Manchester har några utmärkta, traditionella pubar där du kan prova på drycken. Sandbar (120, Grosvenor Street), Port Street Bear House (39-41,Port Street), Marble Arch (73, Rochdale Road), City Arms (46-48, Kennedy Street) och The Grey Horse (80, Portland Street) hör till de bästa. Förvänta dig mycket ansiktshår: ale gillas till lika delar av gamla traditionalister och hipsters.

Om äkta ale inte är din grej – man måste vänja sig vid smaken – finns det vanligen också några goda cideralternativ.

Utforska marknaderna

Manchester är en marknadernas stad. Under sommarmånaderna fylls stadens torg av stånd som säljer allt från färsk mat till konst och hantverk. På vintern öppnar norra Englands största julmarknad i staden. Du hittar mycket mer information på manchester.gov.uk/markets.

Golf på Heaton Park

Slå ut på en vacker allmän golfbana bara en kort färd från centrum. Månskensrundor (efter klockan 15 på sensommaren) kostar 10 pund, men även weekendrundor under högsäsong kostar under 20 pund: mycket prisvärt för en fin bana. Det finns även en billigare Par 3 pitch and put-bana om du inte känner dig mogen för en 5579 yards mästerskapsbana. Kolla www.mackgolf.co.uk/heaton-park-golf-centre/12.

Asiatisk mat på Currykilometern

”Currykilometern” i Rusholme erbjuder fler än 70 asiatiska restauranger, konditorier och shishabarer. Här återfinns stora student- och asiatiska grupper, ett naturligt resultat av den billiga asiatiska maten. Kvaliteten varierar så litet kontroll är en god idé.

The Royal Exchange Theatre

Royal Exchange, där bara byggnaden är värt besöket, är en av Storbritanniens toppteatrar och visar högkvalitativa produktioner under hela året. Varje fredagskväll finns 100 biljetter tillgängliga för studenter och alla under 26 år för endast 6 pund. Om du inte lyckas få tag i de superbilliga biljetterna, kostar de billiga platserna för vuxna också under 20 pund.

Skidor (på riktig snö)

Varje vinter åker miljoner turister till de berömda skidorterna på de brittiska öarna… nej, det kan inte vara sant? Den kan inte mäta sig med Zermatt eller Whistler, men Manchester har Storbritanniens längsta och bredaste inomhusbacke för skidor och snowboards. Chill Factore (chillfactore.com) uttalas “chill factory” och inträdesavgiften kostar från 20 pund för vuxna.

Gratis muséer & gallerier

Det finns massor av gratis muséer och gallerier att njuta av i Manchester. Kolla vår Manchesterguide för att hitta några av de bästa tillsammans med mycket annan lokal info.

Viktoriansk arkitektur på John Rylands bibliotek & Victoria Baths

Manchester blev en förmögen stad under den industriella revolutionen och det finns många imponerande byggnader runt om i staden som påminner om detta: Den antagligen mest imponerande byggnaden är John Rylands bibliotek, som tillhör Manchesters universitet. Det är öppet till klockan 17 dagligen.

Victoria Baths är mitt uppe i en lång renoveringsprocess, men även i sitt nuvarande skick kan du få en känsla för den senviktorianska glansen.

Vad har du själv för tips för att njuta billigt av Manchester? Du kan dela med dig av dessa i kommentarerna.

Bilder: Manchester Velodrome, Manchester’s football clubs, Trent Lock Taps, Tandoori chicken & Royal Exchange från Flickr
The John Rylands Library Interior från Wikipedia