Låt sommaren vara lite längre

I september och oktober börjar Europa, i alla fall norr om Alperna, varva ner inför vintern. Kvällarna blir kortare, sommarklänningarna börjar packas undan och den sista glöden i grillarna har sedan länge slocknat och blivit aska. Men det finns fortfarande platser dit du kan resa för att njuta av ännu en månads sommarväder, följt av en vacker övergång till höst. Faktum är att september och oktober kanske är två av de bästa månaderna för att besöka några av våra populära destinationer.

USA & Kanada

Om du frågar någon som bor i New York (eller Toronto, Vancouver, Boston…) om vilken som är den bästa tiden på året att vara i staden, kommer sensommaren att toppa listan. De stora turistskarorna har åkt hem, den kulturella kalendern är fullpackad och de lokala universitetetens studenter kommer tillbaka, eftersom de flesta större universitet i USA och Kanada börjar sin termin i september eller i början på oktober.

Det är också då många av våra studenter anländer för en 3, 6 eller 9 månaders akademisk språkkurs. Det är en otrolig atmosfär i staden då de nyanlända studenterna upptäcker staden för första gången och de återvändande studenterna återförenas med sina vänner och återgår till sitt universitetsliv, efter att ha besök sina föräldrar under de senaste månaderna. Kort och gott är detta den bästa tiden på året att besöka USA och Kanada.

Kitsilano showboat

Foto: Richard Eriksson

Till exempel har Vancouver under september skönt och varmt väder med många soliga eftermiddagar att njuta av på Kitsilando Beach. Bergen på andra sidan bukten kanske redan gnistrar av snö på topparna, vilket gör dem perfekta för fotografering. I staden kan du njuta av kulturella höjdpunkter, så som Vancouver Fringe Festival och Vancouver International Film Festival. Utöver detta är det ett av de bästa tillfällena att resa till Kanada och det finns ofta billiga flygbiljetter tillgängliga från de stora flygbolagen. Se 10 saker att göra i Vancouver för under 20 dollar.

Det är inte bara i Vancouver som du kan njuta av det bästa från den internationella filmindustrin, eller som har en fullpackad kulturell kalender under september: Toronto International Film Festivaldrar till sig världsstjärnorna. De varma sommarmånaderna kan göra Toronto till en väldigt kvav och fuktig stad, men i september brukar det vara mycket trevligare: fortfarande varmt nog att kunna spela en volleybollmatch på eftermiddagen på någon av Torontos stränder och helt perfekt för en cykeltur.

Autumn Beach

Foto: Nicola

Om det är värme du söker så kommer du kunna hitta denna i västra USA. Här kan du njuta av solskenet i L.A. i en t-shirt långt efter att sommaren tagit slut i Europa. Folk rör sig fortfarande ute på gatorna, på stränderna och i parkerna ända till långt in i oktober då surfingen når sin topp. September till november är den bästa tiden att surfa i södra Kalifornien, och framförallt i städer som San Diego och Los Angeles eller kanske till och med San Francisco.

På östkusten har städerna kylts av lite från de varma sommarmånaderna. Medeltemperaturen i september i New York är mellan 16°C och 24°C. Och så här fortsätter det in i oktober som är den lugnaste månaden i New Yorks eventkalender – kom dock ihåg att i NYC är den lugnaste månaden för stadens eventkalender fortfarande mer fullpackad än i 99 % av världens städer! Du kan i lugn och ro promenera runt i staden utan att trängas med horder av turister med kameran i högsta hugg. För tips se 20 saker du kan göra i New York för under 20 dollar.

fall foliage

Foto: dfbphotos

Oktober är också månaden då på östkusten bladen börjar byta färg och omgivningarna blir spektakulärt vackra. Enligt Wyandotlegender, fanns det en självisk och stolt björn som ofta skapade oreda bland djuren i det stora rådet. Efter ett hemskt och långt slagsmål med en ohövlig hjort blev björnen skadad. När den mäktiga vargen kom för att sätta stopp för slagsmålet, flydde hjorten längst himlavalvets stigar med blod droppande från hornen. När det föll ner till den lägre världen färgade den bladen röda och bruna, höstens färger. När du besöker Nordamerika under hösten kommer du verkligen förstå varför löven är del av mytologin. En tur ut till skogarna för att uppleva de spektakulära färgerna är ett måste.

Under september i Boston, återvänder universitetsstudenterna till staden. Detta sammanfaller med en av de mest fullpackade månaderna i den lokala kulturella kalendern, med Boston Arts Festival, Boston Film Festival och South Boston Street Festival. Så kort sagt är detta ett perfekt tillfälle att njuta av staden! Precis som i New York är vädret i Boston som bäst under september och värmen håller i sig ända in i oktober när löven på stadens träd börjar byta färg.

Södra Europa

Det finns en plats i Europa där du kan lära dig engelska med nästan garanterat perfekt väder under de första höstmånaderna… det är inte på de brittiska öarna. Malta är spektakulärt efter att turisterna åkt hem. Risken att det ska regna är minimal, även om vindarna från Afrika kan blåsa upp en storm lite då och då. Även i oktober ligger medeltemperaturen fortfarande bekvämt över 20°C. Vattnet är också perfekt för att simma, snorkla eller dyka.

taormina beach

Taormina, Foto: gnuckx

Eller varför inte Italien? Efter den nationella semestern under två veckor i augusti har alla återvänt till jobben i städerna, så varför inte passa på att besöka någon av kuststäderna när de är som bäst.TropeaTaormina och Salerno är fortfarande varma och mycket lugnare än under sommarmånaderna. Även Rom och Venedig är relativt turistfria.

Och sen finns ju alltid Spanien, där Andalusien troligen är den bästa platsen att besöka under den tidiga hösten då temperaturen fortfarande når upp över 30°C. Málaga och Cádiz är båda mycket livliga städer – stadsstranden i Cádiz kommer nog att vara en av de vackraste du någonsin sett – medan Cordoba och Granada fortfarande kan locka, samtidigt som Sevillas varma sommar lämnar plats för hösten och man i närliggande Jerez firar Vendimia, druvskördsfestivalen.

Om du vill ha fler sensommartips, eller skulle vilja ha mer information om våra destinationer, så tveka inte att fråga oss! Vi står till tjänst för att hjälpa dig hitta den perfekta platsen för din språkkurs.

Delta i konversationen i kommentarrutan nedan, eller kontakta oss för att få veta mer om en språkresa utomlands.