Hur man känner igen en italienare, en tysk, en spanjor och en fransman när de talar engelska.

Lär dig språk April 7, 2016

En italienare, en tysk, en spanjor och en fransman satt i en … men det är inget skämt! Nåväl, nästan, eftersom vi pratar om språk (eller snarare accenter): italienaren, tysken, spanjoren och fransmannen träffas på en bar i San Francisco och de kommunicerar på engelska.

blog-post456

 

Låt oss börja med att säga att det viktigaste när man bor utomlands, är att tala korrekt, oavsett om man missar i uttalet. Lämna språklig akrobatik, ordlekar och Shakespeares sonetter till akademikerna – för att överleva i ett främmande land behöver du bara en grundmurad grammatisk bas och en hälsosam känsla för äventyr.

Men för de petiga, de som talar drottningens engelska bättre än Hennes majestät och som kritiserar sina landsmän, här följer en lista med omisskännliga tecken på hur du känner igen en italienare, en tysk, en spanjor och en fransman redan efter första stavelsen.

Ska vi starta med Italien? Tack vare sin unika stil, är det mycket lätt att känna igen italienare utomlands: med designade kläder från topp till tå och solglasögon även i tunnelbanan, höjer de avsevärt rösten när de talar i telefon. Den minsta tvekan försvinner när de uttalar de magiska orden ”Good morning!”

  • Italienare har allvarliga problem med bokstaven h: för dem har detta språkliga tillbehör endast en dekorativ funktion av att skilja ett verb från en preposition, åtminstone på italienska … men inte på engelska, där du definitivt måste uttala den! Så om du hör några italienare säga att de är angry, bli inte rädd, antagligen är de bara hungry!
  • Det finns ett annat ljud som frustrerar italienarna, framför allt därför att det inte existerar på deras språk: vi talar om den ökända digrafen th! Ord som the och this kommer ovillkorligen att låta som de och dis.
  • Ska vi tala om r:et? Italienare älskar att uttala konsonanter (det är därför de har så många dubbelkonsonanter) och det är väldigt svårt för dem att reproducera det mjuka och vackra brittiska ljudet i ord som car (/kɑː/).
  • På grund av deras djupa kärlek till konsonanter, uttalar italienare ord som slutar på       -ing (exempelvis presens particip) till sista bokstaven.

Kärleken till konsonanter förenar italienare och tyskar, med den enda skillnaden att tyskar är väldigt distinkta och har ett namn för allting, även för att klassificera sina misstag i uttalet:

  • Auslautverhärtung (stark slutbetoning) är ett ganska vanligt uttalsfel. Tyskar brukar uttala och betona de sista konsonanterna i ett ord och på så sätt skapa en ändring från ett mjukt ljud till ett hårt. Exempelvis, dog blir dok.
  • Men, det vanligaste felet är alltid det knepiga th-ljudet: tyskarna ersätter det till och med med ett s, ett fonetiskt mysterium!
  • Det finns en annan konsonant som tyskarna inte klarar ut: w uttalas v och det är därför ordet wine blir vine!

Så även tyskar utomlands kan kännas igen på sin accent … och på den ständiga kombinationen av ”vita kortstrumpor och sandaler”!

 

I vår berättelse finns där också en spanjor tillsammans med italienaren och tysken. Till att börja med kan det vara litet svårt att känna igen en tysk accent, men spanjorer utomlands (liksom sina italienska motsvarigheter) är så uppenbara! Här är några omisskännliga kännetecken:

  • Det finns inget s utan e! Spanjorerna kan inte hjälpa det och de märker inte ens att de kompulsivt lägger till ett e på varje ord som börjar på s! Av den anledningen blir ord som school, star, brainstorming, street, special, e-school, e-star, brain-e-storming, e-street, e-special och så vidare.
  • Utandningen är betydelsefull! Det typiska j-ljudet identifierar spanjorer inte bara när de talar spanska utan även när de uttrycker sig på engelska! Ord som hello, house, hot kommer att låta ungefär så här: jello, jouse, jot, med j:et i jamón som utgångspunkt.
  • En annan svag punkt är definitivt g-ljudet! Spanjorerna känner inte till det eftersom det är mycket ovanligt i deras språk och det utgör en stor svårighet för dem! Du märker det omedelbart när dina spanska vänner talar om deras manager: /ˈmænɪjə/ I stället för /ˈmænɪdʒə/.

 

Mellan italienare och spanjorer, kan endast fransmännen tävla om första platsen för mest igenkännbara accent! Fransmännen är stolta nog över sin kultur när de är i Frankrike och ännu mera så när de reser utomlands! Kännetecken? Här kommer några:

  • Betoning av orden kommer alltid på sista stavelsen (som på franska), även om det inte finns några specifika tecken eller accenter! Finally blir finallí och eventually blir eventuallí.
  • Den ökända th-gruppen är ett öppet sår även för fransmännen: de uttalar det som ett sorts orent f. I stället för this säger de fis.
  • När man talar engelska med fransmän undrar man alltid om man kommunicerar på engelska eller om man plötsligt förstår franska: det är inte bara på grund av accenten … de försöker alltid att smyga in några franska ord i konversationen, var så säker!

 

Vi har försökt att samla de vanligaste misstagen men uttalsfel och olika accenter varierar mycket inom ett språk! Träna öronen med vår frågetävling Guess my Accent, men låt dig inte luras av de första nivåerna i spelet, det bästa kommer sedan! Hur många av dessa misstag känner du igen hos dig själv? Har vi glömt några uppenbara? Dela dem i en kommentar!

By Alessandra Flagiello

What do you think?